lok 10 jou 31

Perusnäyttely - Mestarit yhdessä

Perusnäyttely - Mestarit yhdessä
10.10.2017 11:00 – 31.12.2017 17:00 Kuvataide ja näyttelyt, Museot, Suomi 100

Näyttely esittelee Suomen itsenäistymisen aikaa ja sotavuosien vaiheita Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon tuotannossa.

Nelimarkka-museon Suomi 100 -juhlavuoden MESTARIT YHDESSÄ -näyttely on nähtävillä juhlavuoden loppuun saakka tiivistettynä perusnäyttelynä. Näyttely esittelee Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon elämää ja tuotantoa keskittyen Mestareiden Alajärvi-yhteyksiin. Alajärvi kuului eri vaiheissa molempien mestareiden elämään – lapsuuteen, Suomen itsenäisyyden alkuun, sotavuosiin ja vanhuuden päiviin.

Eero Nelimarkka (s. 1891 Vaasassa – k. 1977 Helsingissä) ja Alvar Aalto (s. 1898 Kuortaneella – k. 1976 Helsingissä) olivat luonteiltaan ja maailmankatsomukseltaan toistensa vastakohtia, jopa ääripäitä. He olivat kuitenkin aikalaisia ja kohtasivat samoja haasteita niin luovuudessa kuin ympäröivässä yhteiskunnassakin.
Alajärvi kuului vahvasti kummankin mestarin elämään eri vaiheissa. Molemmat olivat kosmopoliitteja ja kiersivät maailman suurkaupunkeja hakeakseen vaikutteita, oppiakseen uutta ja solmiakseen kontakteja. Alajärvi toimi heille vastapainona, rauhoittumisen paikkana ja henkisenä kotina luonnon keskellä kansan parissa.

Mestarit yhdessä -näyttely esittelee kahden erilaisen suurmiehen elämää ja työtä Alajärvellä yhteisten teemojen kautta: Pariisi, itsenäistymisen aika, Alajärven kirkko, Italia, kansallisarkkitehti ja kansallismaiseman maalari, sotavuodet, ja unelmat. Näyttelyn aikajana kattaa tiivistetysti Mestareiden koko elinkaaren. Aallon osalta esillä on kuvia tärkeimmistä Alajärven rakennuksista ja Nelimarkalta maalauksia eri vuosikymmeniltä.
Eero Nelimarkka syntyi Vaasassa, mutta hänen molemmat vanhempansa olivat Alajärveltä kotoisin. Nelimarkka rakensi huvilan Alajärven Pekkolan kylään 1933 ja alkoi maalata eteläpohjalaista maisemaa, joka sai hänen käsissään kansallismaiseman arvon. Vuonna 1964 huvilan läheisyyteen nousi Hilding Ekelundin suunnittelema Nelimarkka-museo, koska Nelimarkka halusi tasapuolisuuden nimissä esittää taidetta myös maaseudulla. Nelimarkka vietti vielä viimeisen kesänsä 1977 nimikkomuseossaan Alajärvellä.

Alvar Aalto syntyi Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella, asui koulupoikana Jyväskylässä ja vietti lapsuutensa kesät Alajärvellä. Isä J.H. Aalto osti talon Alajärveltä 1918 ja Alvarkin oli kirjoilla kunnassa vuoteen 1925 saakka. Aallon Alajärven tuotannon voi jakaa kolmeen vaiheeseen: arkkitehtiopiskelijan töihin, joista merkittävimmät ovat Nuorisoseurantalo (1919) ja Suomen vapaussodan monumentti (1920), nuoren arkkitehdin klassisen kauden rakennuksiin: sairaalaan (1925) ja Villa Väinölään (1926) sekä maailmankuulun maestron Alajärvi-keskukseen (1967-1991).

Hinta

4 € / 6 € / Museokortti

Jaa tapahtuma sosiaalisessa mediassa