KUDOTUT KUVAT Näyttely tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon elämästä ja taiteesta 19.5.—7.10.2018

KUDOTUT KUVAT  Näyttely tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon elämästä ja taiteesta 19.5.—7.10.2018
19.5.2018 – 7.10.2018 Taiteen perusopetus, Kuvataide ja näyttelyt, Museot

Etelä-Pohjanmaan museoon avautuva Kudotut kuvat -näyttely esittelee tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon (1918—1971) tuotantoa sekä avaa hänen elämänsä vaiheita.

Näyttely on koottu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon Ellen Alakanto -kokoelmasta ja sitä on täydennetty lainaesinein. Tekstiilitaiteilija Ellen Alakannon syntymästä tulee vuoden 2018 heinäkuussa kuluneeksi sata vuotta.

Ellen Alakanto (1918—1971) oli eteläpohjalainen tekstiilitaiteilija, jonka tuotanto oli monipuolista ja idearikasta. Taiteilija hallitsi perinteiset kudontatekniikat erinomaisesti, kehitti uusia kudontatapoja ja toteutti töissään erilaisia materiaalikokeiluja. Etelä-Pohjanmaalla Ellen Alakanto tunnettiin alkuun erityisesti kirkkotekstiilien tekijänä. Hän suunnitteli ja valmisti kirkkotekstiilejä vuodesta 1955 vuoteen 1970. Ellen Alakanto valmisti myös Alvar Aallon suunnittelemat Lakeuden ristin kirkkotekstiilit.

Alakanto syntyi Jalasjärvellä, josta perhe muutti Kauhajoelle Alakannon ollessa pieni. Alakanto opiskeli kudontaa Kotiteollisuusopisto Fredrika Wetterhoffin työkoulussa sekä Ateneumissa Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän muutti Seinäjoelle vuonna 1957. Seinäjokisille Alakannon koti Rajakatu 40:ssä oli tuttu vähintäänkin lehtikuvista, joissa sen sisustusta esiteltiin. Taiteilija oli muun muassa kutonut olohuoneensa tapetin tuohesta. Kotia kutsuttiin kahvimyllyksi sen ulkomuodon vuoksi. Rakennuksen kellarissa sijaitsi Alakannon lankavärjäämö ja yläkerrassa kutomo. Taidetekstiilien saralla Ellen Alakanto tunnettiin erityisesti kuultokudoksistaan ja sen tekniikan kehittämisestä.

Tervetuloa näyttelyyn!

Hinta

6/4 €

Käytä Google-kääntäjää

Jaa tapahtuma sosiaalisessa mediassa